Despre conceptul teatrului-lectura cu Marius Lupoian

Marius Lupoian este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Teatru Pentru Tine, organizator al festivalului Dramalogue, regizor și actor. L-am rugat să explice conceptul de spectacol-lectură și să facă o distincție între un spectacol de teatru-lectură și unul de teatru clasic.

Marius, înainte de toate, povestește-ne cum a apărut conceptul Dramalogue

În primul rând, e important să precizez că acest festival este o experiență pentru toată lumea – pentru noi ca organizatori, pentru actori și pentru regizori. Sunt câțiva oameni care nu au mai făcut parte din spectacole lectură și, deci, va fi un experiment interesant, mai ales având în vedere că teatrul independent, deși a evoluat enorm de mult în ultimii ani, din păcate nu se bucură de atât de multă notorietate în România.

În al doilea rând, în literatura teatrală română nu se traduc foarte multe texte contemporane, iar noi am încercat să aducem modernismul pe scene neconvenționale, și să promovăm mai mult teatrul considerat neconvențional.

Luănd în considerare aceste două aspecte, noi (regizori, actori) progresăm pas cu pas și vedem cât putem să interiorizăm și să exprimăm în 5-6 repetiții, lucrând cu spațiul spectacolelor, cu cât mai puțină recuzită și cu noi înșine.

Care este diferența între un spectacol de teatru-lectură și unul de teatru clasic?

Cea mai mare diferență este că spectacolul lectură trebuie să provoace spectatorul să-și imagineze. De exemplu, dacă într-o piesă clasică aș avea un pahar plin pe masă, l-aș folosi destul de mult – aș bea din el, m-aș juca cu degetele în apă, l-aș muta dintr-o parte în alta. Ei, într-un spectacol de teatru lectură eu voi avea paharul pe masă, deci stabilesc un început de imagine după care construiesc cel mai mult lumea personajului, astfel încât rostul și întrebuințarea acelui pahar să fie imaginată de spectator pe baza trăsăturilor personajului.

Așadar, vă așteptăm cu drag la spectacolele de teatru lectură, să ne provocăm împreună imaginațiile.

Programul festivalului:

Vineri 23.10

19:30 – Startup Hub, City Business Centre – “Money – Give it to me”

21:00 – Ambasada – “The Murder of Isaac”

Sâmbată 24.10

17:00 – Alt Club – “The Schooling of Bento Bonchev”

18:30 – Cărturești Mercy – “Identity”

21:00 – Direcția de Cultură Timiș – “The Leaf you are living on is called Europe, but it is not enough to live”

Duminică 25.10

17:00 – Cafenea D’arc – “Plasma”

19:00 – Studio “Uțu Strugari” – “Cosmic Fear, or the day Brad Pitt became paranoid”

21:00 – Electric Theatre – “Petar”

Biletele la fiecare eveniment costă 10 lei și pot fi achiziționate înainte de spectacol, din locațiile aferente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *