money-256282_1920

Despre teatrul lectura, “Money” si “Plasma” – Interviu cu Jenniffer Corrales

Jenniffer Corrales, regizor de teatru în București, regizează în cadrul festivalului piesele „Banii – dă-i încoace!” și „Plasma”. Am stat puțin de vorbă despre conceptul spectacolului lectură, în general, și despre cele două spectacole, în particular.

Spune-ne, înainte de toate, cum ți se pare teatrul lectură, comparativ cu cel clasic

Diferența dintre cele două este mare, și se simte destul de mult în timpul de pregătire – la spectacolul lectură, așa cum ne-am propus noi să îl facem, avem o viziune asupra textului de după 2, 3, 4 repetiții, deci nu este chiar la prima vedere. Textul va fi în mare parte citit, dar este lucrat ca intenții, subtexte, ca personaje create. În sensul acesta, provocarea ar fi, din punctul meu de vedere, cel puțin la una dintre piese, ca actorii să jongleze cu cele douăzeci și ceva de personaje pe care pe conține „Banii – dă-i încoace!”. La „Plasma”, lucrurile sunt diferite puțin pentru că vrem să găsim o soluție cât mai interesantă ca propunere și spectacol.

Cum este textul „Banii – dă-i încoace!” ?

Din punctul meu de vedere, textul prezintă o viziune apocaliptică a crizei financiare și e foarte filmic – asta înseamnă că personajele sunt „light”, avem scene scurte, foarte dinamice. Cele douăzeci și ceva de personaje sunt jucate de 7 actori, deci schimbările vor fi foarte rapide și la vedere.

Toată acțiunea se învârte în jurul unui cuplu central, jucat de Claudia Ieremia și Adrian Jivan, pe lângă care avem personaje satelit, fiecare cu povestea sa și modul în care reușesc – sau nu – să treacă peste această criză. Cum îi văd eu, personajele sunt un fel de super-eroi ai crizei financiare, deci o să mă duc în zona asta de benzi desenate, teatral vorbind.

Iar „Plasma”?

La „Plasma” lucrurile sunt puțin diferite. Textul nu e amuzant propriu-zis, nu are niciun fel de zonă realistă – este un text scris fără semne de punctuație, cu foarte multe inserții de melodii dintr-o grămadă de genuri muzicale. Din punct de vedere regizoral, e un text cu care te poți juca foarte mult – poate să fie făcut ca un concert, poate să fie făcut ca un spectacol realist, depinde. Eu am ales să merg pe ideea de manipulare mass-media, pentru că cele două personaje centrale, DJ la radio, creionează lumea celorlalte trei. Toate poveștile lor se întrepătrund acolo unde trebuie să reziste provocării de a fi manipulați.

Va fi interesant, vom juca și ne vom juca.

Spectacolul „Banii – dă-i încoace! se joacă vineri, 23 octombrie, ora 19:30 la Startup Hub (City Business Centre).

Distribuție:

 • Claudia Ieremia
 • Cristina Konig
 • Mirela Puia
 • Adrian Jivan
 • Raul Bastean
 • Cătălin Ursu
 • Costa Tovarnisky

Spectacolul „Plasma” se joacă duminică, 25 octombrie, ora 17:00 la Cafeneaua D’arc.

Distribuție

 • Richard Hladik
 • Adrian Jivan
 • Raul Lăzărescu
 • Cristina Konig
 • Adriana Sâncrăian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *