Ce a însemnat Dramalogue

Dramalogue s-a născut din dorința Asociației Teatru Pentru Tine de a prezenta publicului o formă incipientă, frustă a teatrului, o primă interacțiune între actor și piesă, o incursiune sinceră în dramaturgia contemporană.

Teatrul lectură a oferit, astfel, privitorilor o nouă perspectivă – o provocare de a-și închipui o piesă de teatru așa cum lor le-ar plăcea să o vadă, ghidați doar de vocile actorilor care citesc, comunicându-și trăirile în forma lor naturală, fără control, fără plasă de siguranță.

Festivalul de teatru-lectură Dramalogue a fost, pentru noi, o experiență ieșită din tiparele obișnuite, un mod de a trece dincolo de zona noastră de confort și de a permite publicului să ne vadă de aproape, în spații neconveționale, începându-ne aventura unui spectacol și creându-ne propriile legături cu personajele pe care le jucam. Atât timp cât cei care au fost prezenți au simțit emoțiile noastre, lumile pe care le-am format citind textul, putem spune că am fost înțeleși.

Dincolo de public, dincolo de spectacolul în sine, Dramalogue a însemnat dezvoltarea unei relații cu dramaturgia contemporană, prea puțin pusă în valoare în România. Piesele, scrise de oameni tineri și frumoși, și traduse în limba română, ne-au făcut să înțelegem mult mai bine teatrul zilelor noastre. Am descoperit personaje reale și concrete, cu griji pe care, probabil, fiecare dintre noi le simte. Ne deschidem, astfel, mintea spre o nouă paradigmă pe care  suntem pregătiți să o aducem cât mai mult în fața publicului, să ne jucăm și să o jucăm!

Cătălin Ursu, actor în mai multe spectacole ale festivalului și spectator al celorlalte, a surprins esența Dramalogue în câteva fraze: Am avut norocul să descoper niște texte foarte bune și cu mare potențial de a se contura în spectacole de teatru! O deosebită placere să lecturez operele dramatice ale unor autori foarte buni și foarte ancorați în problemele acute ale societății contemporane: politica, războiul, religia, societatea consumeristă, scindarea relațiilor, etc. În jurul acestui festival de teatru de lectură s-au adunat actori din diverse teatre și medii artistice, oameni talentați cu energie constructivă, dorință de participare la evenimentul teatrului independent!  A fost foarte frumos să descoper spații alternative pentru evenimente teatrale, un public numeros și foarte curios!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *